Neem contact op

Natuurlijke zwemvijver aan de rand van de Veluwe

Scroll

Natuurlijke zwemvijver aan de rand van de Veluwe

Hoe natuurlijk is zwemmen in je eigen tuin?

Voor deze klant stond één ding vast: een zwemvijver als hoofdonderdeel van de nieuwe tuin. Op het riante perceel was daar ruimte genoeg voor. Maar hoe laat je het water overvloeien in de prachtige natuur van de Veluwe die de tuin omringt? Hoe combineer je zo’n natuurlijke inrichting met zitjes en een jacuzzi en hoe voorkom je dat strakke lijnen de overhand nemen?

Voorbereiding
Een zwemvijver moet echt bij je passen. Het is geen zwembad, maar een vijver. Een vijver vraagt om ander onderhoud. We lichtten de klant uitgebreid in en bespraken bijvoorbeeld het stroomverbruik, de wens tot wel of geen verwarming en de aan- of afwezigheid van vissen.

Ontwerp
Een zwemvijver kun je filteren met planten, pomp- en filtersystemen of een combinatie van beide. We vertelden de klant de verschillen in aanleg en onderhoud. De keuze viel op natuurlijk filtering via planten, ondersteund door pompen voor de circulatie. In het ontwerp lieten we een selectie waterplanten terugkomen die in een apart deel (zone) het zwemwater van de vijver filteren.

Aanleg
Rome is óók niet in een dag gebouwd. Het realiseren van een zwemvijver kost tijd. Naast het grondverzet en toepassen van complexe technieken is het creëren van de juiste waterbalans iets dat aandacht vraagt. We hielden onze klant tijdens het aanleggen goed op de hoogte. We manageden de verwachtingen, maar noemen dat liever bijpraten.

Het resultaat

Vanaf de houten vlonder is de zwemvijver het vloeibare verlengstuk van de tuin naar de Veluwse natuur. Een natuurlijke verbinding waarbij zwemmen in eigen tuin gecombineerd wordt met het zicht op reeën die via de ondiepe uitloop uit de vijver drinken. Een prachtig schouwspel!