Als u een natuurlijke zwemvijver heeft, wilt u wel dat het water uitnodigt tot zwemmen. Helder en schoon water bereikt u met een plantenfilter. Zo hoeft u geen chemicaliën te gebruiken zoals bij een zwembad nodig is. Dit is een stuk beter voor de natuur maar ook voor uzelf.
In water groeit van alles, ook algen. Zeker wanneer in het voorjaar de temperatuur ineens stijgt kan het water ineens groen kleuren. Gelukkig is hier wat aan te doen. Er zijn twee soorten algen: zweefalg en draadalg. Door een UV lamp te gebruiken voorkomt u overmatige groei van zweefalg, de boosdoener van troebel groen zwemwater. Om draadalg te voorkomen is het belangrijk dat de GH waarde van het water goed is. Alleen dan groeien de planten in het waterfilter goed en kunnen ze algen voorkomen.
Zweefalg houd je in balans met een UV lamp, daardoor blijft het water mooi helder. Een teveel aan draadalg hangt samen met een tekort aan beplanting in je filter én een GH(Gezamelijke Hardheid) waarde die uit balans is. Voor mooi helder water zonder overschot aan algen is een GH tussen de 10 en 12 ideaal. Als er iets verandert in de waterkwaliteit bijvoorbeeld door bladeren die op de bodem komen te liggen, of door hevige regenval, zakt de GH niet direct tot 8 of lager en blijft het plantenfilter zijn werk doen.
Vissen zijn sterke watervervuilers met hun uitwerpselen (fosfaat) en voer dat niet opgegeten wordt. In eerste instantie raden wij u af om vissen te houden in uw zwemvijver. Wilt u toch vissen houden in uw zwemvijver? Dan houden we hier rekening mee met een extra groot plantenfilter en eventueel een extra pomp. Vissen vermenigvuldigen zichzelf in een rap tempo, houdt dit goed in de gaten. Want bij een teveel aan vissen zijn een extra groot plantenfilter en pomp niet sterk genoeg om het water schoon en helder te houden.
In een zwemvijver hoeft u geen gebruik te maken van milieuonvriendelijke middelen om het water schoon en helder te houden, zoals chloor en zout. Door middel van plantenfilters houdt u het water niet alleen helder, maar ook schoon. Als er een disbalans ontstaat in het water kunt u met natuurlijke middelen zoals kalk bijsturen. Een plantenfilter beslaat gemiddeld 25-35% van het totale oppervlak van de zwemvijver en wordt eventueel ondersteund met pompen voor circulatie, UV-lampen en skimmers.
De waterplanten in het filter worden in substraat geplaatst. Dit bestaat uit poreuze lavastenen die fosfaten aan zich binden. De beplanting bestaat voor 70% uit lisdoddes. Vanwege de sterke stikstofbinding is de lisdodde een ideale plant voor in het plantenfilter. De waterplant groeit snel en gebruikt afvalstoffen in de vijver als voeding, een indirect extra waterfilter dus! De overige 30% bestaat uit sierplanten zoals bijvoorbeeld de iris, watermunt en grote kattenstaart.