Neem contact op

Een zwemvijver in uw tuin

U wilt zwemmen in de tuin. Weet u al of u in een zwembad, of zwemvijver wilt zwemmen? Er zijn een aantal verschillen. Om te beginnen is de locatie belangrijk, bij een natuurlijke zwemvijver is het bijvoorbeeld belangrijker dat deze gedeeltelijk in de zon komt te liggen dan voor een zwembad. Maar ook is het belangrijk dat het in de tuin past, een natuurlijke zwemvijver heeft een groter oppervlak dan een strakke zwemvijver of een zwembad. Je hebt dan wel de ruimte nodig. Het is mogelijk om uw zwemvijver te verwarmen, dit scheelt al snel een paar graden. Dat kan net het verschil zijn waardoor u sneller kunt zwemmen in het voorjaar.  

Checklist: past een zwemvijver bij mij?  

Twijfelt u of een zwemvijver bij uw wensen en tuin past? Lees onderstaande punten goed door. Als u op alles met ‘ja’ reageert, dan is een zwemvijver voor u geschikt.  

  • U vindt het prettig om zomers te zwemmen in een meer, plas, of in de zee  
  • Natuurlijke filtering en zwemwater zonder chemicaliën vindt u belangrijk  
  • U weet dat het zwemwater in het voorjaar nog moet opwarmen door de zon 
  • U kijkt er niet gek van op als er een kikker wegspringt als u het water in stapt 

Weet u wat het wordt, een zwemvijver of zwembad?

Maak direct een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Alle vormen die u maar wenst 

Omdat we de zwemvijver zelf aanleggen, kunnen we iedere gewenste vorm maken. Ronde, natuurlijke vormen of liever wat strakker en misschien zelfs wel bouwkundig? Een vlonder of terras naast de zwemvijver, of liever een aflopende groene rand met beplanting? Wij zorgen ervoor dat de zwemvijver de vorm krijgt die u wilt, en die bij het huis en de tuin past. De mogelijkheden zijn eindeloos als u kiest voor een zwemvijver.  

tuin met zwemvijver

Onderhoud aan uw zwemvijver bestaat uit:  

  • Het watergehalte in de gaten houden door regelmatig te testen in het zwemseizoen (2x per maand is ideaal). Waar nodig stuurt u bij bijvoorbeeld met GH plus bij.  
  • Afknippen van de waterplanten in het filter om de groei te stimuleren en stikstofbinding te verbeteren in het vroege voorjaar. Ook is het nodig om alle bladeren die zijn gevallen in de herfst en winter van het substraat te verwijderen zodat het water optimaal kan circuleren.  
  • Het vervangen van de UV-lamp(en). 
  • De gevallen bladeren uit de vijver halen is het hele jaar rond nodig, tenzij u voldoende skimmers heeft. Dan is het een kwestie van de skimmers regelmatig legen.  
  • Een zwemvijver is natuurlijk en daardoor is het onderhoud geen jaar hetzelfde. Daarom is het belangrijkste is dat u met regelmaat de waterkwaliteit blijft testen. 

Onderhoudsabonnement voor uw zwemvijver 

Wilt u de werkzaamheden voor het onderhoud van uw zwemvijver liever uitbesteden? Dan is een onderhoudsabonnement een goede keuze. Dit onderhoud vindt 1 à 2 keer per jaar plaats en bestaat uit het vervangen van de UV-lamp, controle van het water, eventueel het winterklaar maken en afsluiten van pompen, reinigen van de vijver, waterplanten knippen en nieuwe beplanting toevoegen. Bij extreme weersomstandigheden zoals strenge vorst komen wij ook op tijd langs om pompen af te sluiten.  

Natuurlijk gefilterd zwemwater  

Ongeveer 25 à 30% van de zwemvijver wordt gebruikt als plantfilter. Dit filter bestaat uit verschillende waterplanten die filterende eigenschappen hebben. En wordt gecombineerd met poreuze, gewassen lava stenen en soms ook grind. Tussen de filterende waterplanten kunnen eventueel ook een aantal sierplanten worden toegevoegd. Daarnaast is er een techniekput. Hierin zit een UV-lamp, pomp en eventueel een filter dat alle onzuiverheden uit het water filtert. Afhankelijk van het ontwerp kunt u er voor kiezen om ook nog skimmers en bodemdrains toe te voegen, die helpen de vijver extra schoon houden.  

De techniekput van een zwemvijver

Ontdek meer over schoon zwemwater en plantenfilters.