Neem contact op

Tips over het water geven of sproeien van je tuin

27 mei 2019

Het is droog en voorlopig blijft dat zo. Je beplanting schreeuwt om extra vocht. Als je wil voorkomen dat jouw gekoesterde en verzorgde (moes)tuin uitdroogt, moet je werken aan een zo optimaal mogelijke waterbeheersing. Dat houdt meer in dan enkel de sproeier aanzetten. Zes regels die je tuinplanten in leven houden en je minder water doen verspillen:

1. Kleine beetjes helpen niet
Geef niet iedere dag een beetje water, maar voer 1x per week een flinke hoeveelheid aan. De planten ontwikkelen dan langere wortels waardoor ze dieper in de bodem water vinden.

2. Zoek het laag bij de grond
Begiet de planten laag, rondom de wortels. Doe dat zo gericht mogelijk met een gieter of een druppelslang. Zo komt meer water op de goede plek dan met een sproeier.

3. Trap niet in de verdamptruc
Sproeit niet in de (felle) zon. Een groot deel van het water verdampt dan. De vroege morgen heeft de voorkeur boven ’s avonds omdat planten dan de hele nacht vochtig zijn, wat ze gevoeliger maakt voor schimmels.

4. Geef grondwater de leiding
Verkies (als er niet teveel ijzer in de grond zit) grondwater altijd boven leidingwater. Een makkelijkere stap richting duurzaamheid is er niet.

5. Van kleur verschieten is niet erg
Wees zuinig met het besproeien van het gazon. Gras kan erg goed tegen droogte. Het gras wordt weliswaar geel, maar herstelt zich snel als het weer regent.

6. Houd veel vocht vast
Vang regenwater op en gebruik dat om jouw planten water te geven. Zorg dat de grond goed bedekt is (met bodembedekkers) om vocht vast te houden.

7. Laat het fort bewaken
Op vakantie? Zorg ervoor dat een buur, vriend, familielid of Esselink-hovenier je sproeiwerkzaamheden overneemt. Of laat ons een geautomatiseerd beregeningssysteem aanleggen die dit klusje optimaal voor jou klaart. De tuin kan best even zonder jou, maar niet zonder water.

Terug naar het overzicht