Neem contact op

Waarom zijn de kastanjebomen in augustus al bruin?

1 augustus 2017

Heeft u het ook al gezien? De kastanjes zijn dit jaar in augustus al bruin en laten hun blad vallen, in september zijn sommige exemplaren zelfs al volledig kaal.

Dit komt doordat veel kastanjes de laatste jaren last hebben van de Kastanjemineermot. Dit is een klein motje welke afkomstig is uit Zuidoost Europa. Het motje legt zijn eitjes op de bladeren van de kastanjes, de rupsjes die uit deze eitjes komen vreten zich door het bladweefsel en vormen daarbij gangen in het blad, dat hierdoor bruin wordt en vervroegd afvalt. Hoewel de voorkeur uitgaat naar paardenkastanjes, zijn mineermotten ook te vinden in andere kastanjesoorten en esdoorns.

Gelukkig sterft de boom door deze aandoening niet af. Echter zal de boom verzwakken, waardoor deze gevoelig wordt voor allerlei ziektes, zoals schimmels. Tevens zullen zwaar aangetaste bomen minder kastanjes produceren.

De kastanjemineermot is ongeveer 1,5 mm lang, heeft opvallende, diep ingesneden segmenten en is geelgroen van kleur.

Bestrijding

Om de motten te bestrijden kunnen de afgevallen bladeren worden opgeruimd en vernietigd. Met het verkleinen van de populatie overwinterende poppen wordt ook de beginpopulatie van de eerste generatie motjes van het volgende voorjaar verkleind. De aantastingen zullen hierdoor merkbaar minder zwaar beginnen.

Terug naar het overzicht